Dag två Lettland. 7/4

Vi gick upp klockan nio för att äta frukost, efter frukosten åkte vi till en annan grundskola i Vainode som inte var ett internat. Där vi fick vi prata med elever och lärare. Idag hade vi även en tolk som översatte från svenska till lettiska och tvärtom. Vi fick veta mycket om grundskolan/gymnasiet. Det visade sig att den lettiska skolan har många likheter med vår svenska skola. De störta skillnaderna är att de har betyg från 1 till 10 och vi i Sverige ha från ig till mvg i alla fall nu. De får betyg i årskurs fyra uppåt, vi i Sverige får betyg första gången på papper i åttan. De blev väldigt förvånade då vi berättade om vårt studiebidrag, i Lettland får man bara studiebidrag om man väljer ett yrkesgymnasium.

Likheterna är att vi går i skolan ungefär lika många timmar och läser ungefär samma ämnen. Grundskolan i Lettland är som svenska grundskolan. Från 0-9 och sen gymnasium som dem har årskurs 10-12 och vi har 1-3. De äter även i en matsal som de flesta svenska skolorna också gör.

Efter vår rundtur på skolan åkte vi till socialkontoret där vi träffade tre socialarbetare som berättade om sina jobb och vad dem gör i Vainode. På socialkontoret försöker man lösa de sociala problemen som finns t.ex. finansiella, bidragshjälp till familjer, praktisk hjälp m.m. Man tittar också på vad familjerna gör med pengarna de får. Men främst kämpar man för barnens rättigheter. Om en familj inte har råd att ha ett eller flera barn hemma så hjälper socialen till att placera ut barnen, antingen till bättre familjer eller till internatet. Detta sker på barnens villkor. Det är upp till dem om de vill bli omplacerade eller adopterade.

Efter det så visade rektorn Reinis oss runt i Vainode, han visade en gammal flygplats som Sovjet en gång ägde när Lettland var ockuperat av Sovjet. 1991 bodde det ungefär 6000 invånare i Vainode men nu bor ungefär 2000 kvar. Detta beror på att landet blev självständigt 1991 och då flyttade många ryssar ifrån landet. De gjorde även att flygplatsen slutade användas av den ryska militären. Vägarna är väldigt dåliga i Vainode det beror på den lettiska ekonomiska krisen som drabbade landet.  Det är inte bara vägarna som är i dåligt skick utan även husen är nergångna ju längre ut på landet man kommer.

 

Vi pratade mycket med rektorn Reinis idag, han berättade om Vainodes Internatskola som renoverades under 2008. Innan renoveringen sov eleverna i sovsalar med ungefär 12 stycken i varje rum, detta gjorde att de nya eleverna hade svårt att komma in i gemenskapen. Det fanns inte heller någon vrå där eleverna kunde vara själva med sina tankar och bekymmer utan eftersom man bodde så många tillsammans innan så det fanns det intet rum där man kunde sitta själv med sina egna tankar.  Under 2008 fick skolan beskedet från lettiska staten att skolan skulle byggas om. Mitt i renoveringen av skolan vägrade plötsligt byggarbetarna att bygga färdigt skolan för att de tydligen inte hade fått några pengar från staten. Men efter en kompromiss mellan rektorn och myndigheterna byggdes två våningar om och man kunde sedan inviga de nya mindre sovsalarna, toaletterna , duscharna och vardagsrummen. När barnen fick tycka till vad dem tyckte om skolan sa dem att det var som att bo på ett sjustjärnigt hotell, ett väldigt bra betyg. Reinis visade några filmer på hur skolan såg ut innan renoveringen och hur det resultatet av renoveringen blev.

Senare på dagen var vi med på skolans ”elevråd”, lektioner, vi hjälpte till att laga mat och spelade fotboll. Det gjorde att vi fick lära känna eleverna bättre, veta mer om internatet och hur eleverna trivs på skolan. De berättade att de trivs jättebra på skolan.

En de av eleverna som går på Vainodes internatgrundskola går här för att deras familjer inte har råd att ha försörja dem eller blivit utsatta psykisk, fysiskt eller sexuellt. 30 elever av 100 stannar kvar över helgen på skolan. De andra barnen åker hem till sina familjer, många åker bara hem till sina familjer när det är stora högtider.

På elevrådet berättade rektorns assistent att varje årskurs har två egna lärare som fungerar som ”surrogatmammor”. Dessa ”surrogatmammor” ser till att barnen tar på sig rätt kläder, äter frukost, borstar tänderna och att de går på lektionerna.  Lärarna ser även till att barnen har fritidsaktiviteter att göra efter skolan så att de inte sitter inne på sina rum efter skolan utan umgås genom att spela fotboll, måla, laga mat och m.m.

 

 

Vi har även fått lära oss några lettiska ord som:

Hej = sveiki, cau

Hej då = ata

Tack = paddies

Varsågod = ludzu

Det var trevligt att träffas = Bija jauki satikties, bija ptieks satikties

Tack för maten = paddies par edienu

Tack för allt = paddies par visu

 

 

Vi har även hittat några ord som är liknande med svenska ord:

Gurka = gurkis

Garderob = garderobe

Skola

Internet

Rektor = direktor

Klass = klase

Temperatur

Jacka

 

Man känner sig väldigt glad och välkomnad när man är här för alla är så trevliga både elever och lärare.

 

//

Lisa och Hanna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0