Dag tre Lettland 8/4

Idag har vi varit med på två lektioner en rysk lektion för årskurs 7 och en Lettisk lektion för 6-7 åringar. Både lektionerna påminde mycket om våra egna lektioner i Sverige. Med läxförhör, räcka upp handen om man vill fråga eller svara på något. De läser ryska som vi läser engelska. De läser ryska för att det är fortfarande många ryssar som bor kvar i landet. Efter lektionen så hjälpte vi en lärare att sätta upp massor med teckningar på väggen som eleverna hade målat.

 

När vi var klara med det så åkte vi till den närmaste staden. Där hade Reinis ordnat en intervju till oss hos en stor lettisk nyhetstidning Kurzemes Värds, där även lettlands premiärminister blev intervjuad samtidigt. Journalisten Dina Belta frågade om vårt projektarbete och vilka mål vi hade. Senare åkte vi till ett köpcentrum där vi köpte hopprep, fotbollar, koner och volleybollnät m.m. till skolans elever. Vi köpte fredagsmys till de barn som var kvar på skolan över helgen. Det är ovanligt för barnen på skolan att få sötsaker eftersom de inte har några egna pengar att köpa för och skolan har inte råd med mer än det som dem ger barnen idag som mat, boende och undervisning. Vainode internatgrundskola blir idag sponsrade eller skänkta möbler från företag som skall flytta eller läggas ned.

Vi kom tillbaks senare på kvällen till skolan, då umgicks vi med barnen, lekte lekar och åt godis. Vi visade det vi hade köpt till dem och pratade om att vi hade kämpat ihop pengarna till resan och presenterna, vi berättade även hur vi hade kämpat ihop pengarna så att dem inte skulle tro att det regnade ner pengar i Sverige och skulle vilja flytta dit. Eftersom många av eleverna har fått för sig att vi i Sverige har ett överflöd av pengar. Därför tyckte vi att de var viktigt att förklara för dem att vi har kämpat ihop pengarna själva till detta projekt. Vi pratade även med dem om att aldrig ge upp och att alltid försöka för allas drömmar och mål kan gå i uppfyllelse.

 

Efter mycket lek och dans var det dags att säga godnatt. Barnen uppskattade våra presenter till skolan och våra dagar här. På slutet fick barnen skriva vad dem tyckt om vårt besök på internatskolan. De sa…

 

 

-          Jag gillade spelen och godiset ni gav oss, och er såklart!

-          Jag vill bara säga tack för allt, att vi har fått chansen att få träffas och ha roligt ihop. Jag önskar att era drömmar slår in och att solen alltid skiner i era hjärtan. Var glada över era liv

-          Jag gillade lekarna och spelen vi gjorde tillsammans. Jag önskar er framgång i era studier.

-          Jag har fått ett gott intryck av er. Ni är grymma, snälla och trevliga. Önskar er all framgång i livet.¨

-          Ni är dem bästa tjejerna som någonsin har vart här. Jag gillade er mycket, hoppas ni hade det roligt här. Jag önskar er framgångar i era studier. Lycka till i livet.

-          Ni är fantastiska.

-          Ni var väldigt vackra och snälla.

-          Jag gillade er.

-          Jag önskar att änglarna leder er till en frmagångsrik resa i livet, jag hade väldigt roligt med er.

 

 

Kan man klättra upp till himlen på en solstråle? = internatgrundskolans motto

De kände rädsla, tårar, ensamhet, inget vetande, hat, hot, desperat, inget hopp, det fortsätter och sen blir något annorlunda, ändra något, tror, något att sträva mot, högre, vidare, nära och som ett team. Man känner sig inte ensam utan känner samarbeta och stöd från socialen, genom att träna och rehabilitering.
Genom att man ger varandra ett leende!

Denna text beskriver deras känslor från deras bakgrund till när dem kom till internatet. Först är allt negativt sen ser dem ljuset och allt förändras till det bättre.

 

Dagen efter åkte vi hem, det blev en rolig resa för båda oss. Det blev en upplevelse och ett minne för båda. Vi hoppas att dem har nytta av de vi gav dem och att vi kan vidarebefordra detta till någon annan som kan fortsätta på vårt projekt.  Efter detta projekt har vi insett att vi faktiskt har det väldigt bra i Sverige. Alla kan göra skillnad.

 

 

//

Lisa och Hanna


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0